Mik kellenek a tablethez, hogy beépítve használhassuk?

Kiegészítők, amikre szükségünk lesz.. Mire figyeljünk oda ezekkel kapcsolatban?

Nézzük meg, mik kellenek hozzá, hogy életképes legyen az egész összeállítás?

Én jelenleg a fixen beépített verziók valamelyikében gondolkodom, így az ehhez szükséges "hozzávalókról" lesz szó a továbbiakban:

 

 

#1 Magát a tabletet, egy korábbi bejegyzésben már kiválasztottuk.


#2 Kell nekünk egy autós töltő is:

Ezeknek 3 számunkra fontos paraméterük van:

2.1.: "az áram", helyesebben a terhelhetőség.
E-tekintetben elég gyakori a félreinformáltság, így tegyük ezt tisztába.

Először is tisztázzuk, hogy az USB-s töltők, az általuk leadható áramtól függetlenül 5V feszültséget adnak (4,75V és 5,25V közti taromány tekinthető a szabványosnak).
Amelyik ettől bármennyire eltér, azt lényegében kukázhatjuk is..

Ha egy töltőre (akár hálózati, akár autós) az van írva, hogy 500mA (milliAmper), vagy 2A  (Amper) (2A=2000mA), az nem azt jelenti, hogy ennyit "ad le", hanem, hogy legfeljebb ekkora áramot vehet fel tőle az az eszköz, amit tölt.
Tehát ha például egy mobil 400mA-t vesz fel töltés közben, akkor annak teljesen mindegy, hogy egy 500mA-es vagy egy 3000mA-es terhelhetőségű töltőről töltjük, az akkor is csak 400mA-t fog felvenni.


A gond akkor van, amikor az adott telefont pl.: 1000mA-t tudna (akar) felvenni töltődés közben, de mi egy 500mA-es töltőre csatlakoztatjuk, akkor a jobb (normális minőségű) töltők, a rajtuk szereplő maximális áramra (példánkban 500mA-re) fogják korlátozni a leadott áram erősségét és a telefon hosszabb (példánál maradva 2x annyi) idő alatt fog feltöltődni. (A rosszabb töltők pedig elkezdenek ilyenkor abnormálisan melegedni - ugye nem kell részleteznem, hogy ez mennyire nem jó akkor, amikor a töltő az autó műszerfala mögé van beépítve..)

Ezekből adódik, hogy a töltőnél nincs olyan, hogy "túl sok" leadható áram. Minél több, annál jobb, annál kevésbé fog a töltő adapterünk melegedni, az terhelés hatására.
A tabletek eleve (mobil eszközök között) nem épp kicsinek számító 3-4-5000mAh-ás (némely típus még nagyobb) kapacitású akkumulátorral rendelkeznek, a kijelzőjük sem épp kicsi, így az "áram fogyasztásuk" se épp csekély, emellett persze elvárás velük szemben, hogy a mobilokhoz hasonlóan 1,5 - 2 - 2,5 óra alatt lehetőleg töltődjenek fel teljesen lemerült akkuval is, így a hozzájuk kapott gyári töltők is ennek megfelelően az átlag mobilok töltőihez képest jóval nagyobb terhelhetőségűek, hiszen a tabletek is arányosan nagyobb áramot tudnak felvenni a nagyobb akkumulátoraik töltéséhez.
Erre mi (az autóban) még egy (vagy inkább jó néhány) lapáttal rá is teszünk azzal, hogy végig bekapcsolt kijelzővel akarjuk használni, közben esetleg a bluetooth-t is használjuk (főleg ha azon keresztül szól a zene), eközben jó eséllyel a GPS-modulját is használjuk (ami szintén nem épp a kis energia-fogyasztású alkatrészek egyike), netán ezt még súlyosbítjuk vagy WiFi (a mobilunkról WiFi-n megosztott internet) vagy a tablet saját 3G/HSPDA/GPRS/akármi modemének használatával (mobilnetet használunk)...
.. Röviden szólva igazából ki sem találhatnánk energia-igényesebb felhasználási módot egy tablet számára annál, mint hogy az autóba lesz beépítve.
Ehhez mérten LEGALÁBB olyan terhelhetőségű töltőt kell használnunk, mint a gyárilag hozzá adott hálózati adapteres töltője, de INKÁBB annál is nagyobb terhelhetőségűt (mint már írtam, ezzel túllőni a célon nem igazán tudunk).

 

2.2.: Fentebb már említettem a töltő kimeneti feszültségét.

A szabványosnak számító feszültségtartományt én annyival szigorítanám, hogy lehetőleg törekedjünk arra, hogy a használt töltő kimeneti feszültsége lehetőleg 4,9V alatt ne legyen (fölötte a szabványos maximum értékig, nincs gong. Az is nagyon fontos, hogy ezt a feszültségértéket stabilan tartsa.


2.3. Érdekes szempont lehet még a bemeneti feszültség tartomány.

Itt a legkisebb az esélyünk a mellényúlásra, de azért nézzük meg ezt is (találkoztam már érdekességekkel ilyen téren..).
Az autónkban, normális esetben 10,5V (inkább 11V) és 14,5V közötti feszültségértékek fordulhatnak elő (ez függ attól, hogy jár-e a motor vagy sem, ha jár akkor épp milyen fordulatszámon, illetve további befolyásoló tényezőktől is..).
Némelyik "gagyibb" töltő hajlamos a kimeneti feszültségét csökkenteni 5V (vagy akár a szabványos minimum érték: 4,75V) alá, ha a bemeneti feszültség csökken.
A töltőkre csatlakoztatott eszközök szempontjából az a jó, ha vagy megkapják a fix 5V-os feszültséget, és az általuk igényelt / felvett áramerősséget, vagy lekapcsol a töltő, az alacsony bemeneti feszültség miatt és akkor nincs töltés.


A fentieknek megfelelően a kiszemelt Samsung Tab 2 -höz is egy normális minőségű, a tab gyári töltőjénél semmiképp se kisebb terhelhetőségű autós töltőre lesz szükségem.

 

(A töltő az egyik olyan "hozzávalónk", aminél nem feltétlenül az ebay-ről rendelt néhány $-os / piacon vett termékek egyike lesz a jó választás, ha netán mégis ilyent vennél, feltétlenül mérd ki megfelelő műszerrel, hogy mit tud, és azt is, hogy mennyire melegszik terhelés alatt, mielőtt használni kezded.
Ha egy töltőnek, adapternek (új korában, vagy akár használat után) "amper-szaga" van, akkor azért meggondolnám, a használatát, még megfelelő mért értékek esetén is..)

 

#2+1 A töltőhöz majd még szükségünk lesz valamilyen áramkörre ami a célnak megfelelően ki- be- kapcsolja a töltést, de erről majd később..

 


#3. A különböző PC-hez szánt USB eszközök (DVB-T stick, pendrive, USB-s OBD adapter, stb) csatlakoztatásához szükségünk lesz a korábban már sokat emlegetett OTG kábelre.


Nekünk (mivel a fentebb vázolt energia-szükséglet miatt különösen fontos a folyamatos töltés), így olyan OTG kábelre van szükség, amivel egyszerre tudunk különböző USB eszközöket és töltőt csatlakoztatni:

 

A képen kifejezetten a Samsung Galaxy TAB-okhoz megfelelő OTG kábel van, ezeknek nem szabvány micro USB csatlakozójuk van, hanem ú.n.: 30-tűs samsung csatlakozóval rendelkeznek, így ennek megfelelő OTG kábelt kell választanunk.

UPDATE: 

Miután alaposabban átböngésztem a fenti képen látható USB HUB-os OTG kábel leírását sajnos kiderült, hogy ezzel a kábellel is csak a csatlakoztatott USB eszközök energia-igényét lehet megoldani a 3. "töltős-érről", de maga a tablet nem fog töltődni ezzel a kábellel sem.

Ezek alapján elvileg megoldható a dolog, a gond, csak az, hogy jó lenne ehhez egy "szűz" 30-tűs samsung csatlakozót venni, amiről az összes lábat ki lehetne könnyen vezetni egy kicsi (de azért a gyári csati kb 3cm-énél nagyobb) nyákra, így megkönnyítve a bekötést.
Ez egész jól hangzik, de eddig már kb 1,5 órát töltöttem azzal, hogy különböző hazai boltok és külföldi webshopok kínálatában keressek és eddig még nem találtam "szűz" 30-tűs samsung csatlakozót..
Persze az is egy opció, hogy szétszedek egy sima 1-1-es OTG-kábelt és annak a 30-tűs csatlakozójára forrasztgatom rá a szükséges kivezetéseket, de ezt megvalósítani általában sokkal macerásabb mint ahogy hangzik...

Így 1-2 óra keresgélés / nyomozás után, megfordult a fejemben, hogy esetleg másik típust kellene választani (mármint tabletet).
A jelenlegi (erősen hiányos) tablet-piaci ismereteimmel elkezdtem keresni, hogy milyen más típus felelne még meg a korábban vázolt követelményeknek. Eddig 1 versenyzőt találtam:
ASUS Nexus 7 -ből az a verzió amelyikbe szintén lehet SIM kártyát tenni. (Nem szívesen mondanék le holmi "OTG-s töltési nehézség" miatt a mobilnet használat opciójáról, de még inkább nem arról a lehetőségről, hogy később akár SMS-ben kapott utasításokat lehessen a tabletnek küldeni, így egyenlőre a SIM-kártya befogadására is képes típusok között keresgélek.

A SIM kártya foglalattal is rendelkező Nexus 7-ből viszont jóval kevesebbet lehet találni használtan, jó áron, de ami még nagyobb gond, hogy minimális utánajárással kiderült, hogy ez a típus is extra kihívásokat rejt, ha egyszerre akarjuk tölteni és OTG kábelen keresztül egyéb USB eszközöket hozzá csatlakoztatni. Itt a megoldást egy módosított kernel és az ahhoz illő módosított ROM verzió jelenti, tehát megoldható a kérdés, de akkor azt az 1 ROM-ot lehet használni, hiába tartalmazna esetleg egy másik verzió több számunkra lényeges extra lehetőséget. 
Ennek fényében a Samsung Tab2-nél szükséges "egyszer forrasszunk össze egy megfelelő kábelt és utána minden tökéletes" -verzió már nem is tűnik olyan rossz lehetőségnek..

Előny azonban a Nexus7-nél a Tab2-vel szemben, hogy nincs az előlapon semmilyen felirat, így még "gyáriasabb" kinézetet lehetne vele elérni, egy beépített megoldásnál. A tab2-őn ugye van egy "Samsung" feirat, ráadásul a rövidebbik oldalán keresztbe, tehát ez a felirat egy fektetett beépítésnél függőlegesen fog állni, ami nem épp a legszebb, ráadásul igencsak idegen egy gyárilag beépített kijelzőtől ;) ..

 

 

#4. Ha több USB eszközt akarunk egyidejűleg csatlakoztatni..

Ez az általam kiszemelt Tab2-höz való OTG kábel már magában is egy "mini USB HUB", de ha az így lehetséges 2db-nál több USB eszköz egyidejű csatlakoztatására is szükségünk lehet, akkor egy USB HUB-ot is be kell iktatnunk. 

Itt a "szükségünk lehet" -alatt arra gondolok, hogy én most egy DVB-T sticket (ha nem lesz rádió) és egy USB-OBD adaptert (erről majd később) szándékozom csatlakoztatni egyidejűleg, de fontos lenne, hogy egy szabad USB aljzat ki legyen vezetve (akár a kesztyűtartó belsejébe, akár a középkonzolra, stb). Ez hasznos lehet, hogy szükség esetén akár egy pendrive-ot (arról zenét hallhatni, vagy arra backup-ot másolni, stb...), akár mást tudjunk csatlakoztatni a műszerfal megbontása nélkül.
Tehát legalább 1 szabad USB aljzat mindenképpen legyen, de későbbi bővítési lehetőségekre gondolva, az sem baj, ha netán több szabad hely is marad (nyilván az ésszerűség határain belül, nem fogunk egy 16-os USB HUB-ot beépíteni)..

 

 

Az USB HUB is az a kategória, aminél nem feltétlenül jó ötlet rámenni a legolcsóbb megoldásokra, mert jóval többet fogunk szívni miatta, mint amennyit 1x spóroltunk az olcsóbb megvásárlásával.

Ha esetleg olyan USB HUB-ot választunk amelyik külső áramforrással is táplálható, akkor itt is oda kell figyelnünk a korábban már valamelyest taglalt "közös föld potenciál" kérdésére (magyarán a HUB tápjának negítív pólusa és a tablet töltőjének a negatív pólusa között nem lehet feszültségkülönbség).

 

 

#5. USB kivezetés, USB hosszabbító kábellel

 

 

A fentebb vázol kivezetett USB aljzat miatt valószínűleg (elhelyezés függvényében) szükség lesz egy USB hosszabbító kábelre is. - Ezekkel kapcsolatban sem javaslom a legolcsóbb kínai sz*rt, itt is megéri (későbbi idegeskedés / árkülönbség tekintetében) megvenni a normális minőséget.

Emellett kerüljük a "felcsévélhető" megoldásokat is, ezekben lényegesen vékonyabb, sérülékenyebb erek vannak, ne generáljunk felesleges hibalehetőségeket magunknak.
Ezek esetleg hasznosak lehetnek egy laptop táskában, de nem az autóba beépítve.

 

 

 

A másik lényeges szempont, hogy a normális minőségű árnyékolt kábeleket, ha túl hosszúak, akkor sem jó ötlet házilag megrövidíteni, mert annyit romlik az átvitel minősége a megbontás által, hogy inkább hagyjuk akkor kicsit hosszabbra, DE ha lehet, akkor a megfelelő hosszúságút vásároljuk meg, feleslegesen túl hosszút semmiképp se vegyünk, ha van rövidebb is..

 

 

#5. Hang kivezetésétől függően, szükséges lehet esetleg valami megoldás a mikrofonhoz

 

 

E tekintetben még nemigazán van ötletem, de mindenképpen napirenden-tartandó a kérdés főleg, ha az újabb (4.4.x /KitKat/ - 5.x /Lollipop/) android verziókban elérhető hangutasításokat ("Oké Google ...") is használni szeretnénk.

 


+1. Műszer

Nem feltétlenül kötődik ide, de ha már fentebb kiveséztem a töltőket, feszültség értékeket, akkor térjünk ki erre:

Nagyon hasznos lehet a "kis projektünk" kivitelezésében, ha van egy használható minőségű multiméterünk (hiba okát könnyebben megtalálhatjuk, a megvett eszközöket ellenőrizhetjük, stb...).

 

 

Nincs szükségünk a komolyabb / szakembereknek szánt 5-10-20-30 ezres kategóriára, nekünk most bőven tökéletes a szaküzletekben kb 2000 Ft-ért kapható kategória, viszont lényeges, hogy inkább a "digitális" készülékeket javasolnám, az analóg eszközök használata igényel minimális gyakorlatot, tapasztalatot, a digitálisnál !szinte! nincs mit elrontanunk (legalábbis nem fogunk hibás műszer-leolvasás miatt vakvágányra futni)...
(A fenti képen látható típusból nekem is van egy példány, teljesen elégedett vagyok vele..)

 

 

Ajánló
Kommentek
  1. Én

  1. cszsolesz
    2018. február 7., szerda 13:05
    Válasz

    Szia,

    Ehhez a részhez lenne egy kérdésem:

    "Miután alaposabban átböngésztem a fenti képen látható USB HUB-os OTG kábel leírását sajnos kiderült, hogy ezzel a kábellel is csak a csatlakoztatott USB eszközök energia-igényét lehet megoldani a 3. "töltős-érről", de maga a tablet nem fog töltődni ezzel a kábellel sem."

    Erre sikerült végül megoldást találni? A Tab töltése megoldható az OTG-kábellel?
    Köszi! :)